söndag 14 oktober 2012

Finskt rågbröd

Så idag är brödet färdigt!
Att baka surdegsbröd från grunden tar sin lilla tid (ca 1 vecka)

Väntetiderna är de värsta.
Man hinner ju undra om det verkligen kommer att gå bra detta. Först ska man få till surdegsgrunden. Jag tyckte inte att min blev som jag ville men den verkar ha blivit bra ändå. Sen ska man få till degen, att knåda deg utan maskin är inte lätt. Det tar sån tid och det blir lätt att man offrar lite knådning (man orkar inte knåda en deg i 30 min förhand). Resultatet kan då bli att brödet smakar lite jäst och blir inte lika luftigt. När degen väl är klar och har jäst ska man forma bröd som återigen ska jäsa. Sen ska de in i ugnen också. För att få en god skorpa ska det sprutas in vatten i en väldigt het ugn, sen sänker man temperaturen och luftar då och då.

Tillslut får man plocka ut brödet från ugnen. Då går tankarna om huruvida brödet är färdigt eller ej. Man kan känna på undersidan av brödet och innertemperaturen skall ligga på 98 grader

Nu ska vi bara provsmaka!
Själklart blev det väldigt gott och skorpan blev superbra

1 kommentar: